×

Meditta levert o.a. Spoedzorg in de regio’s Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert.

Met een online formulier stellen we snel vast welke zorg u nodig heeft en of u naar de spoedpost mag komen. U krijgt direct advies. Bel altijd vóórdat u naar de spoedpost komt. 

Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan 112!

Pilot diabetespatiënten met de Meditta Virtuele Kliniek 

Meer betrokkenheid bij eigen gezondheid dankzij eHealth

Wiel Steinen heeft diabetes type 2 en was in 2018 één van de eerste patiënten die meededen aan de eHealth-pilot van Meditta. In zijn huis in Sint Odiliënberg vertelt hij over zijn ervaringen.
Eén keer per week een half uurtje, dat is goed te doen

We schrijven 2018

Het is zondagmorgen, negen uur. Zoals elke zondag pakt Wiel Steinen de doos met spullen die hij van Chipmunk gekregen heeft. Chipmunk Health bv is het bedrijf dat samen met de huisartsenorganisatie Meditta de eHealth-pilot uitvoert. In de doos zitten: een weegschaal, een bloedrukmeter, een glucosemeter en een tablet. Hij zet de tablet aan en krijgt het Chipmunk-menu. Alles klaar voor de start.

Hij gaat op de weegschaal staan en wacht tot hij ‘biep’ hoort. Dat betekent dat de weegschaal zijn gewicht heeft doorgegeven aan de tablet. Draadloos, via bluetooth. Dat is handig: niet alleen hoeft hij zijn gewicht niet zelf in te tikken, maar het voorkomt ook fouten. Alleen nog op ‘Bevestigen’ drukken en zijn gewicht is doorgegeven aan Chipmunk.

Stap twee, bloeddruk meten. Dat is iets lastiger: het is niet makkelijk om bij jezelf een bloedrukmanchet om te doen. Bovendien is de manchet die hij heeft iets te lang, als het goed is komt een nieuwe eraan. Maar verder is het principe hetzelfde: de meetgegevens gaan automatisch naar de tablet en vandaar naar Chipmunk. Steinen: “Het rare is: als ik bij de huisarts mijn bloeddruk laat meten, is hij lager. Misschien kom dat door de stress van het zelf moeten doen. Ik heb het er met de huisarts over gehad en die zei: neem jouw meter maar eens mee.”

Tot slot de glucosemeter. Strip in de meter drukken, meter start op. Prikken in vinger, bloeddruppel opvangen met de strip, meter analyseert en stuurt de meetgegevens weer naar de tablet. Het gaat allemaal vrij soepel, binnen een half uurtje is het klaar. Eén keer per week een half uurtje, dat is goed te doen. De meetwaardes kunnen op elk gewenst moment ingezien worden door zijn huisarts en de praktijkondersteuner van Meditta die de pilot begeleidt.

De mensen van Chipmunk luisteren altijd aandachtig, ze doen hun best om eventuele problemen op te lossen

2022, de tijd heeft niet stil gestaan

De ervaringen van Wiel en van alle andere deelnemers aan deze pilot hebben ervoor gezorgd dat aanpassingen aan het programma zijn gedaan om het thuismeten nog meer te vereenvoudigen.

  • Het gebruik van de aparte tablet is niet meer nodig. De uitslag van de meting wordt direct doorgestuurd. Een bevestiging van de patiënt niet meer nodig.
  • Iedere deelnemer, huisarts en praktijkondersteuner heeft een eigen inlog op chipmunkhealth.com en kan uitslagen van metingen inzien. 
  • Afwijkende uitslagen krijgen een kleur, oranje of rood. Wanneer de praktijkondersteuner of de huisarts inlogt, zien zij direct deze afwijkende uitslagen.
  • De naam Chipmunk, is na de pilot gewijzigd in Meditta Virtuele Kliniek. Chipmunk is en blijft het technische bedrijf achter dit eHealth programma.
Je raakt meer betrokken bij je eigen gezondheid. Meer dan wanneer je vier keer per jaar naar de huisarts gaat

"Het wordt nu, heb ik begrepen, ook al toegepast voor andere ziekten"

"We werken nu met betere afgestemde apparatuur. Iedere meting wordt automatisch verzonden en via de computer kun je met het Chipmunk-programma alle meetresultaten zien."

De voordelen van een gezonde leefstijl

Als u graag gezond wil leven, heeft u de eerste stap al gezet. En dat is belangrijk, want een gezonde leefstijl verkleint de kans op ziekten en helpt u langer fit te blijven. Wilt u meer weten over gezond leven en tips voor een gezonde leefstijl?

Lees meer

Blijf bewegen

Voldoende bewegen is onmisbaar voor wie gezond wil leven. Voldoende beweging hoeft geen opgave te zijn, kleine beetjes kunnen al helpen. Wilt u graag tips?

Lees meer