×

Meditta levert o.a. Spoedzorg in de regio’s Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert.

Met een online formulier stellen we snel vast welke zorg u nodig heeft en of u naar de spoedpost mag komen. U krijgt direct advies. Bel altijd vóórdat u naar de spoedpost komt. 

Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan 112!

Zorgprogramma
diabetes

Diabetes mellitus, kortweg diabetes of suikerziekte, is een ziekte die niet meer over gaat en grote invloed kan hebben op uw leven. Diabetes ontstaat niet door veel suiker eten of  drinken maar door te weinig insuline.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon, een stofje dat het lichaam zelf maakt. Insuline zorgt ervoor dat alle suiker (= glucose) in het bloed, naar alle cellen in het lichaam wordt gebracht. De glucose in de cellen wordt gebruikt voor brandstof, zodat we energie krijgen. Energie om bijvoorbeeld te lopen, fietsen, na te denken en nog veel meer.
Wanneer minder insuline door uw lichaam wordt gemaakt of de insuline werkt minder goed, dan wordt er ook minder glucose vanuit het bloed naar de cellen gebracht. Er blijft te veel glucose achter in het bloed.

Uw bloedglucose is hoger dan normaal = diabetes mellitus

Door deze te hoge bloedglucose kunnen uw bloedvaten en zenuwen beschadigen en mede daardoor ook verschillende organen in uw lichaam. Daarom is een goede bloedglucose erg belangrijk om deze schade te voorkomen. Er zijn verschillende soorten diabetes. De twee bekendste zijn:

Diabetes mellitus type 2

Het lichaam maakt te weinig insuline of de aanwezige insuline werkt minder goed. Dit kán voorkomen bij: oudere mensen, mensen met overgewicht, mensen met een ongezonde leefstijl zoals roken, te weinig bewegen en ongezonde voeding óf mensen waarbij in de familie diabetes vaker voorkomt en er sprake is van erfelijkheid.

Diabetes mellitus type 1

Het lichaam maakt van de een op de andere dag geen insuline meer aan. Dit komt door een fout in het eigen afweermechanisme en is niet meer te herstellen. De behandeling van mensen met type 1 diabetes is altijd insuline spuiten omdat het lichaam zelf geen insuline meer maakt. Type 1 diabetes komt vaker voor bij kinderen maar ook oudere mensen kunnen dit krijgen.

Symptomen

 • veel plassen
 • droge mond
 • veel drinken
 • wazig zien
 • vermagering
 • moeheid
 • soms huiduitslag, jeuk en slecht genezende wondjes.

Oorzaken

 • Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit heel snel. Uw leefstijl kan er de oorzaak van zijn. De kans op diabetes type 2 wordt groter door: erfelijke aanleg, (ernstig) overgewicht, te weinig bewegen, roken en ongezonde voeding.

 • We weten niet veel over de oorzaken van diabetes type 1. Wel weten we dat de groep mensen met diabetes type 1 toeneemt. Mogelijke oorzaken van diabetes type 1 zijn: virussen, ongezonde voeding en erfelijkheid. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen.

Het diabetes mellitus type 2 zorgprogramma

VERMINDER UW KLACHTEN

Persoonlijk programma

Om de behandeling van chronisch zieke patiënten beter te laten verlopen, biedt Meditta speciale zorgprogramma’s aan. Het voornaamste doel van het zorgprogramma diabetes mellitus type 2 is het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes mellitus. Huisartsen en praktijkondersteuners worden hierbij ondersteund door een expertteam bestaande uit een kaderhuisarts diabetes en een diabetes verpleegkundige, bijgestaan door een internist.

Praktijkondersteuner

Hoe het zorgprogramma er in uw geval uitziet, overlegt u met de praktijkondersteuner van uw huisarts.

Huisarts

Uw huisarts blijft eindverantwoordelijk voor uw medische zorg. De praktijkondersteuner heeft regelmatig contact met uw huisarts over uw situatie. In sommige gevallen zal het nodig zijn om het spreekuur van de huisarts te bezoeken.

Leven met diabetes is voor iedereen anders, maar voor iedereen heeft diabetes invloed op het leven. Je hebt het 24 uur per dag, iedere dag weer. Hoe maak u het uzelf zo gemakkelijk mogelijk? Diabetesvereniging Nederland helpt waar mogelijk!

Gezond leven verkleint de kans op ziekten.

DIËTIST

Voor een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies.

zoek

PODO-
THERAPEUT

Bij pijnklachten aan voeten en tijdens het lopen.

zoek

PEDICURE

Voor voetverzorging op maat.

zoek

Mensen met diabetes type 2 hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct. Daarom is het belangrijk om goed voor uw hart te zorgen door uw leefstijl aan te passen.

Gezond leven verkleint de kans op ziekten.

Cijfers over diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Mensen met diabetes hebben meer kans op het krijgen van andere aandoeningen.

 

 • 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes (dat is dus 1 op de 14 Nederlanders).

 • 52.000 Nederlanders per jaar horen dat ze diabetes hebben (dat zijn 1.000 mensen per week, 150 per dag).

 • negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.

‘Bewegen is goed voor je lichaam – en voor je geest’

Een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl heeft veel voordelen voor mensen met zowel diabetes type 1 als 2. De combinatie van regelmatig extra bewegen, gezond eten, ontspannen en slapen hebben een blijvend effect op uw gezondheid. Dit geldt niet alleen voor mensen met diabetes, maar voor iedereen. Een gezonde leefstijl verbetert het immuunsysteem, vermindert bloedsuikerschommelingen en kan mogelijk leiden tot minder medicatie.

Lees meer