×

Meditta levert o.a. Spoedzorg in de regio’s Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert.

Met een online formulier stellen we snel vast welke zorg u nodig heeft en of u naar de spoedpost mag komen. U krijgt direct advies. Bel altijd vóórdat u naar de spoedpost komt. 

Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan 112!

Echografie

Bij echografie worden met behulp van ultrageluidsgolven afbeeldingen gemaakt van weefsels en organen. De geluidsgolven worden uitgezonden en opgevangen door een echoapparaatje (de transducer) dat rustig over uw huid wordt bewogen.

De computer zet de geluidsgolven om in beelden die op een monitor te zien zijn. Het onderzoek is volkomen pijnloos en onschadelijk. Echografie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor onderzoek naar de buik, nieren, hart, bloedvaten en pezen en spieren.

Afspraak

Verwijzing
Om een afspraak te maken voor een onderzoek in het MMC Echt heeft u een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Altijd eerst bellen!
Maak altijd een afspraak door te bellen met 0475-38 41 50.
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-12.00 uur en tussen 14.00-16.30 uur.

Zorgprofessional
Bent u collega arts of zorgverlener dan kunt u MMC Echt van maandag t/m vrijdag tussen
8.30-17.00 uur bereiken.

Bent u verhinderd?

Als u een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, bel dan zo spoedig mogelijk met ons secretariaat: 0475-38 41 50. U kunt direct een nieuwe afspraak maken en wij kunnen in uw plaats een andere patiënt helpen.

Voorbereiding

Afhankelijk van het onderzoek dat is aangevraagd door uw behandelend arts, zijn verschillende voorbereidingen nodig voorafgaand aan een echografie. Als u twijfelt: vraag aan uw behandelend arts welke voorbereiding bij u van toepassing is. 

Echografie bovenbuik/abdomen

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn, dat wil zeggen dat u vanaf twaalf uur ’s nachts niet meer mag eten, drinken en roken. U mag ook geen kauwgom meer kauwen. Medicijnen innemen met een klein slokje water mag wel. Vindt het onderzoek ’s middags plaats, dan mag u ’s ochtends vroeg nog een licht ontbijt nemen, bijvoorbeeld twee beschuiten of crackers en een kop thee.  

Echografie onderbuik met volle blaas

Uw blaas moet voor het onderzoek zo vol mogelijk zijn. Hiervoor drinkt u, vanaf twee uur voor het onderzoek, minstens 6 glazen water. Vanaf twee uur voor het onderzoek mag u ook niet meer naar het toilet gaan om te urineren.

Echografie nieren

Het is wenselijk enige blaasvulling te hebben. Hiervoor drinkt u, vanaf één uur voor het onderzoek, ongeveer 4 glazen water. Vanaf één uur voor het onderzoek mag u ook niet meer naar het toilet gaan om te urineren. 

Echografie is een volkomen pijnloos onderzoek

Verloop van het onderzoek

U meldt zich 10 minuten voor aanvang van het onderzoek bij de balie van het MMC Echt en neemt plaats in de wachtkamer. De echografist weet, nadat u zich heeft aangemeld aan de balie, dat u er bent. Zodra u aan de beurt bent, roept de echografist u uit de wachtkamer en begeleidt u naar de onderzoeksruimte. 

Tijdens het onderzoek ligt u op een bed of zit u op een stoel. De echografist smeert gel op het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Door de gel weerkaatsen de geluidsgolven beter. Daarna beweegt hij of zij het echoapparaatje rustig over uw huid. Voor een goede echografie is het nodig dat de laborant u aanraakt.

Na het onderzoek

Na afloop van de echografie kunt u terug naar huis. U kunt gewoon zelf autorijden.

Uitslag van de echografie

De beelden die tijdens de echografie zijn gemaakt, worden bekeken en beoordeeld door de radioloog. Deze maakt een verslag van het onderzoek. De arts die de echografie voor u heeft aangevraagd, ontvangt de onderzoeksuitslag. Afhankelijk van wat u met uw behandelend arts heeft afgesproken, krijgt u de uitslag telefonisch of tijdens een afspraak te horen. Het MMC Echt streeft er altijd naar de uitslag binnen 48 uur te leveren.

Meer informatie

Mocht u behoefte hebben aan meer informatie, dan kunt u altijd terecht bij de medewerkers van het MMC Echt.

Tijdens het onderzoek vertelt de laborant steeds wat er gaat gebeuren.

U kunt ook vooraf en na afloop van het onderzoek vragen stellen.

MMC Echt

Nobelweg 10, 6101 XB Echt (Bedrijventerrein De Berk nr 154)

info@mmc-echt.nl
0475-38 41 50 (telefonisch bereikbaar
op maandag t/m vrijdag tussen
9.00-12.00 uur en 14.00-16.30 uur).

Open

Maandag t/m vrijdag
8.30-17.00 uur op afspraak.

 

Het kan voorkomen dat u een afspraaktijd gekregen heeft buiten de bovengenoemde openingstijden.