×

Meditta levert o.a. Spoedzorg in de regio’s Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert.

Met een online formulier stellen we snel vast welke zorg u nodig heeft en of u naar de spoedpost mag komen. U krijgt direct advies. Bel altijd vóórdat u naar de spoedpost komt. 

Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan 112!

Afvallen met healthyLIFE 

‘We hebben het eigenlijk weinig over eten’

Karin Martens wilde afvallen. Op eigen houtje lukte het niet en ze had gehoord van het fenomeen leefstijlcoach. Ze stapte zelf naar haar huisarts en bleek in aanmerking te komen voor het leefstijlprogramma healthyLIFE.
‘Ik had eerder al geprobeerd af te vallen, maar ik kon het in mijn eentje niet meer opbrengen. Ik had een stok achter de deur nodig.’

Het leefstijlprogramma healthyLIFE duurt 24 maanden en heeft als doel het bevorderen van een actieve leefstijl en een gezond voedingspatroon. Het programma richt zich op eten én bewegen omdat een gecombineerde aanpak het meest effectief is. Ook onderwerpen als slaap, ontspanning en stress komen aan bod. Deelnemers krijgen individuele begeleiding van een leefstijl- en beweegcoach en gaan naar groepsbijeenkomsten. In die bijeenkomsten wordt over verschillende thema’s gesproken, zoals ‘Hoe gezond is jouw weekend?’ en ‘Hoe blijf ik in beweging?’ Het programma is bedoeld voor mensen van 18 jaar of ouder met bijvoorbeeld overgewicht of obesitas, vaak in combinatie met een chronische ziekte zoals diabetes.

Kleine stapjes en lange adem

‘Die groepsbijeenkomsten vind ik heel fijn,’ zegt Karin (57). ‘Je motiveert en stimuleert elkaar, je geeft elkaar tips.’ En motivatie is belangrijk bij een programma dat twee jaar duurt. ‘Je moet zeker gemotiveerd zijn. Ik wil afvallen, me beter voelen over mezelf, me lekkerder voelen met wat minder kilo’s. En het dan volhouden.’ Belangrijk is, zo heeft Karin inmiddels geleerd: het gaat daarbij om kleine stapjes. ‘Ik zal niet vlug vergeten dat bij een groepsbijeenkomst twee deelnemers voor de klas stonden. De coach legde een vel papier op drie meter afstand en zei: “Spring er maar naartoe.” Dat lukte natuurlijk niet. Toen legde hij het vel dichtbij, en dat lukte wel. De weg naar het doel bereik je met kleine stapjes. Twee jaar is lang, maar het veranderen van je leefstijl is ook een kwestie van lange adem. En waar ik aan begin, dat maak ik af. Zo zit ik in elkaar.’

Een gesprek

De kleine stapjes bestaan voor Karin bijvoorbeeld uit kleine aanpassingen bij het koken. ‘We zijn nu nog met zijn tweeën, mijn man en ik, de kinderen zijn de deur uit. Als je dan kookt en je zet de pan op tafel, ben je geneigd die pan leeg te eten – ook al is het eigenlijk te veel. Nu zet ik de pan niet meer op tafel en bewaar ik wat overblijft.’ Of, ander voorbeeld: ze gaat twee keer per week extra wandelen. Behalve de groepsgesprekken omvat het healthyLIFE-traject ook individuele coaching. ‘Dat één-op-één-contact vind ik heel waardevol. Het is mijn stok achter de deur. Het begint met een meetmoment waarbij je gewicht, vetpercentage, spiermassa en dat soort dingen worden gecontroleerd. Hoe is het vergeleken met de vorige keer? Ik hou ook een dagboekje bij. Het is een gesprek waar je het over allerlei dingen kunt hebben. Op een gegeven moment constateerden we dat ik niet alleen afviel, maar tegelijk te veel spiermassa verloor. Bleek dat ik veel te weinig eiwit binnenkreeg. Daar was ik in mijn eentje nooit achter gekomen. We hebben het eigenlijk weinig over eten, dat staat ook niet voorop. Het gaat veel meer over je gewoontes, hoe je je leefstijl kunt aanpassen. Dat heeft te maken met voeding, maar ook met bewegen en goed slapen bijvoorbeeld.’

Afgevallen

Karin volgt het programma inmiddels zo’n zeven maanden en is er tot nu toe heel tevreden over. Inmiddels is de groep waarmee ze begon wel wat uitgedund - er zijn afvallers om het zo maar eens uit te drukken. Dat was ook Karins doel: afvallen. Hoe staat het daarmee, na zeven maanden? ‘Ik ben afgevallen, maar nog niet heel veel. Het gaat inderdaad met kleine stapjes. Maar ik sta er positief in. Ik wil gezond ouder worden.’

Het leefstijlprogramma healthyLIFE duurt 24 maanden en heeft als doel het bevorderen van een actieve leefstijl en een gezond voedingspatroon. Het programma richt zich op eten én bewegen omdat een gecombineerde aanpak het meest effectief is.

De voordelen van een gezonde leefstijl

Als u graag gezond wil leven, heeft u de eerste stap al gezet. En dat is belangrijk, want een gezonde leefstijl verkleint de kans op ziekten en helpt u langer fit te blijven. Wilt u meer weten over gezond leven en tips voor een gezonde leefstijl?

Lees meer

Blijf bewegen

Voldoende bewegen is onmisbaar voor wie gezond wil leven. Voldoende beweging hoeft geen opgave te zijn, kleine beetjes kunnen al helpen. Wilt u graag tips?

Lees meer