×

Meditta levert o.a. Spoedzorg in de regio’s Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert.

Met een online formulier stellen we snel vast welke zorg u nodig heeft en of u naar de spoedpost mag komen. U krijgt direct advies. Bel altijd vóórdat u naar de spoedpost komt. 

Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan 112!

56 jaar en een goed humeur maar nog slechts 6 uur per week fysiek belastbaar

Tot voor enige tijd was Michael Straube quality engineer en leidde hij een leven zonder bijzonder grote zorgen. Hij houdt van lekker eten en lijkt een opgewekt mens. Nog steeds. Want eind maart 2020 kreeg hij corona en dat veranderde zijn leven fundamenteel. Op een manier waarvan je hoopt dat het jezelf niet overkomt.
‘Op een gegeven moment zeiden ze: “Bel je vrouw maar om afscheid te nemen”.’

Het was maart 2020, ik kan me herinneren dat het een vrijdag was. Ik was op mijn werk en voelde me niet lekker. Ik zei: “Ik ga naar huis en pak vanmiddag vrij om uit te zieken. Maandag ben ik er weer.” Ik heb thuis twee weken in bed gelegen, samen met mijn vrouw, die was ook ziek geworden. Ik werd zo ziek dat mijn vrouw zei: “Ik ga de dokter bellen.” Dat wilde ik eigenlijk niet, maar ze deed het toch. De dokter kwam, in vol ornaat, met een masker op en een pak aan. Hij zei: “Je saturatie is veel te laag.” Saturatie, dat is het zuurstofgehalte in je bloed. Hij stuurde me meteen naar het ziekenhuis, ik werd er met de ambulance weggebracht. Mijn vrouw mocht niet mee. In het ziekenhuis zei de longarts: “U heeft covid.” 

Tien dagen lag ik in coma. In totaal heb ik 39 dagen in het ziekenhuis gelegen, de revalidatie meegerekend. Al die tijd mocht ik geen bezoek ontvangen, ook mijn vrouw mocht niet langskomen. Ik was alleen. Wat ik goed vond van het ziekenhuis was dat ik hun wifi-code kreeg, zodat ik met mijn vrouw kon Facetimen. Toen ik in revalidatie was, kon ik met mijn vrouw tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten Facetimen. Zodat ik niet elke dag alleen hoefde te eten.

Op een gegeven moment moest ik naar de IC, ze zeiden: “Bel je vrouw maar om afscheid te nemen.” Mijn vrouw mocht toen langskomen. Van mijn ouders, mijn broer en de kinderen heb ik telefonisch afscheid genomen. 

‘Het geeft je een veilig gevoel dat alles goed in de gaten gehouden wordt’

Toen ik weer thuis was, begon ik elke dag mijn saturatie, bloedruk en gewicht te meten. Daarvoor kreeg ik apparatuur, van Chipmunk. Die gegevens worden dan automatisch via Chipmunk doorgegeven aan mijn huisarts. Toen het na een half jaar nog niet echt beter met me ging, ben ik opnieuw onderzocht. Mijn bloedsuikerwaarde was te hoog, ik bleek diabetes te hebben. Nu meet ik ook een keer per week mijn bloedsuiker. Het is allemaal niet zo ingewikkeld om te doen en het geeft je een veilig gevoel dat alles goed in de gaten gehouden wordt. Van tijd tot tijd overleg ik met de praktijkondersteuner over de gegevens. Je gaat ook zelf beter opletten. Als je ziet dat je bloedsuikerwaarde hoger is, vraag je je af: wat heb ik gegeten?

Door covid heb ik een hersenontsteking gekregen die mijn hersens beschadigd heeft. Ik heb balans- en evenwichtsstoornissen, ik ben heel snel moe. Mijn belastbaarheid is twee uur per dag, drie dagen per week. In totaal zes uur per week dus. Ook dit gesprek moest ik voorbereiden, er rekening mee houden dat ik me van tevoren niet teveel inspande. Ik zit nu in een Poortwachter-traject, over een paar maanden hoor ik of ik een WIA-uitkering krijg, de opvolger van de WAO. Dat is spannend.

Blijf bewegen

Voldoende bewegen is onmisbaar voor wie gezond wil leven. Voldoende beweging hoeft geen opgave te zijn, kleine beetjes kunnen al helpen. Wilt u graag tips?

Lees meer

De voordelen van een gezonde leefstijl

Als u graag gezond wil leven, heeft u de eerste stap al gezet. En dat is belangrijk, want een gezonde leefstijl verkleint de kans op ziekten en helpt u langer fit te blijven. Wilt u meer weten over gezond leven en tips voor een gezonde leefstijl?

Lees meer