×

Meditta levert o.a. Spoedzorg in de regio’s Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert.

Met een online formulier stellen we snel vast welke zorg u nodig heeft en of u naar de spoedpost mag komen. U krijgt direct advies. Bel altijd vóórdat u naar de spoedpost komt. 

Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan 112!

Zorgprogramma COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Ontsteking bronchieën of minder longblaasjes

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën - de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen - steeds ontstoken. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. Longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker het ademhalen wordt. COPD is een longziekte die niet te genezen is.

Lastiger ademhalen

Bij COPD zijn uw longen dus beschadigd en is ademen moeilijker. U krijgt minder zuurstof en daardoor heeft u minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden kunnen lastig zijn. Deze beschadiging is blijvend en herstelt zich niet.

Veertig-plus

De eerste klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. U krijgt last van hoesten en opgeven van slijm. Het ademen gaat vaak gepaard met piepen en brommen. U wordt sneller kortademig en moe, vooral bij inspanning zoals traplopen. Verkoudheid, griep en longontsteking geven extra veel klachten en gaan minder snel over.

Symptomen

 • benauwdheid
 • hoesten
 • slijm ophoesten
 • kortademigheid
 • vermoeidheid
 • weinig spierkracht
 • gewichtsverandering.

Oorzaken

 • Meestal is roken de oorzaak van COPD. Daarnaast zijn er ook andere oorzaken:
 • astma, longontsteking en andere longziekten
 • erfelijke ziekten
 • schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
 • luchtvervuiling, bijvoorbeeld door fijnstof.

Het COPD-zorgprogramma

VERMINDER UW KLACHTEN

Persoonlijk programma

Om de behandeling van chronisch zieke patiënten beter te laten verlopen, biedt Meditta speciale zorgprogramma’s aan. Binnen het COPD-zorgprogramma worden huisarts en praktijkondersteuner ondersteund door een expertteam, bestaande uit een COPD-verpleegkundige en een gespecialiseerde huisarts, bijgestaan door een longarts. De nadruk ligt op tijdige diagnose en leefstijlinterventies zoals ‘Stoppen met roken’ en ‘Bewegen’.

Praktijkondersteuner

Hoe het zorgprogramma er in uw geval uitziet, overlegt u met de praktijkondersteuner van uw huisarts.

Huisarts

Uw huisarts blijft eindverantwoordelijk voor uw medische zorg. De praktijkondersteuner heeft regelmatig contact met uw huisarts over uw situatie. In sommige gevallen zal het nodig zijn om het spreekuur van de huisarts te bezoeken.

DIËTIST

Voor een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies.

zoek

Zorgen voor de zorg in een persoonlijke en vriendelijke sfeer, dat mag u van ons verwachten

Gezond leven verkleint de kans op ziekten.

 

 

 

Cijfers over COPD

 • In ons land hebben zo'n 600.000 mensen COPD.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 de derde doodsoorzaak is.

Wie slimmer omgaat met zijn energie, houdt meer energie over

Bewegen met COPD

Bewegen met COPD? Misschien moet u er niet aan denken. Door COPD is ademhalen moeilijker geworden, elke ademhaling kost energie. Dat is vaak frustrerend. Als u met sporten start, bent u in het begin benauwder. Daarom voelt sporten misschien niet natuurlijk. Toch is het erg belangrijk met COPD voldoende te bewegen. U traint uw spieren en bent minder vatbaar voor een longaanval. U krijgt ook een betere conditie waardoor u minder snel moe bent en sneller herstelt van bijvoorbeeld griep. Makkelijk is het zeker niet, maar het loont wel.

Lees meer

Voeding bij COPD

Bij COPD verbruikt het lichaam extra veel energie, omdat het vecht tegen de ontstekingen in uw longen en omdat ademhalen meer energie kost. Daardoor kunt u gewicht verliezen waardoor uw weerstand omlaag gaat. Zo bent u vatbaarder voor virussen en bacteriën. Overgewicht komt ook voor bij mensen met COPD. Uw gewicht stijgt als u minder beweegt en meer eet dan uw lichaam nodig heeft. Een diëtist kan hierbij helpen. Uw huisarts kan u doorverwijzen.

Lees meer