×

Meditta levert o.a. Spoedzorg in de regio’s Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert.

Met een online formulier stellen we snel vast welke zorg u nodig heeft en of u naar de spoedpost mag komen. U krijgt direct advies. Bel altijd vóórdat u naar de spoedpost komt. 

Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan 112!

MRI-onderzoek

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens worden gemaakt. De werking van MRI is niet gebaseerd op röntgenstraling, maar op magnetische velden en radiogolven. Daarmee worden er in het te onderzoeken lichaamsdeel signalen opgewekt. Een antenne vangt de signalen op en de computer zet ze om in beelden. Op deze manier worden er doorsneden van het lichaam weergegeven.

Een MRI-scanner bestaat uit een tunnel en een verschuifbare tafel. Tijdens het onderzoek ligt u op deze verschuifbare tafel. Hoe ver de tafel de tunnel in schuift, is afhankelijk van welk MRI-onderzoek de huisarts of specialist voor u heeft aangevraagd. De tunnel is aan de voor- en achterzijde open.

U zult niets van het onderzoek merken, wel hoort u tijdens de scan een hard kloppend en tikkend geluid. Dit is niet continu, maar duurt steeds enkele minuten en verschilt in sterkte en tempo. U krijgt van de laborant een koptelefoon of oordopjes om dit geluid te dempen. Door de koptelefoon kunt u eventueel naar muziek luisteren. U mag geen telefoon meenemen in de MRI-ruimte, maar u kunt wel voor aanvang van het onderzoek een eigen cd aan de laborant afgeven of een radiozender uitkiezen.

Afspraak

Verwijzing
Om een afspraak te maken voor een onderzoek in het MMC Echt heeft u een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Altijd eerst bellen!
Maak altijd een afspraak door te bellen met 0475-38 41 50.
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-12.00 uur en tussen 14.00-16.30 uur.

Zorgprofessional
Bent u collega arts of zorgverlener dan kunt u MMC Echt van maandag t/m vrijdag tussen
8.30-17.00 uur bereiken.

Bent u verhinderd?

Als u een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, bel dan zo spoedig mogelijk met ons secretariaat: 0475-38 41 50. U kunt direct een nieuwe afspraak maken en wij kunnen in uw plaats een andere patiënt helpen.

Voorbereiding

Voor een MRI-onderzoek gelden speciale voorzorgsmaatregelen. Een MRI-scanner werkt met een zeer sterke magneet die losse metalen voorwerpen met grote snelheid aantrekt. Voor uw veiligheid gelden daarom de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Neem geen metalen voorwerpen mee in de MRI-ruimte. Denk hierbij aan sleutels, pennen, munten, brillen, zakmessen, sieraden, horloges, gehoorapparaten, haarspelden, riemgespen, enzovoorts.
  • Doe liever geen bh aan of kledingstukken met ritsen, metalen knopen of glimmende stoffen. In plaats daarvan kunt u bijvoorbeeld een joggingbroek of pyjama aandoen. Die kunt u meenemen en voor het onderzoek in het kleedhok aantrekken.
  • Mascara of permanente make-up kunnen metalen deeltjes bevatten. Gebruik daarom geen mascara en meld het als u permanente make-up heeft.
  • Heeft u metalen voorwerpen in uw lichaam, zoals kunstgewrichten, kunsthartkleppen of metalen clips? Meld dit vooraf aan het onderzoek bij uw behandelend arts.
  • Metaalbewerkers en lassers hebben soms kleine metaalsplinters in het oog of in het lichaam. Deze splinters kunnen beschadigingen aanrichten wanneer ze in het magnetisch veld van de MRI komen. Meld dit vooraf aan uw behandelend arts, mogelijk moet een röntgenfoto gemaakt worden.
  • Patiënten met een pacemaker, neurostimulator of een inwendige insulinepomp komen in principe niet voor een MRI-scan in aanmerking. Meld daarom altijd aan uw behandelend arts of u dergelijke inwendige apparaten hebt.
  • LET OP! Het is belangrijk dat u gedurende het gehele onderzoek stil kunt blijven liggen.

 

Voorbereiding bij zwangerschap

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan vóór het MRI-onderzoek contact op met uw behandelend arts. Voor zover bekend is een MRI-onderzoek niet schadelijk voor het ongeboren kind. Toch wil de radioloog om mogelijke risico’s te vermijden graag op de hoogte zijn van een eventuele zwangerschap. Meld dit daarom ook bij het MMC Echt voorafgaand aan het onderzoek.

Voorbereiding bij medicijngebruik

Als u een MRI-onderzoek ondergaat, mag u de medicijnen die u gebruikt gewoon blijven innemen.

Voorbereiding bij claustrofobie

Tijdens het MRI-onderzoek ligt u in een kleine tunnel die aan hoofd- en voeteinde open is. Als u niet in kleine ruimtes durft, kan dit soms erg moeilijk zijn. Bespreek dit met uw behandelend arts. Hij kan u eventueel een rustgevend middel meegeven. Ook kunt u een begeleider meenemen in de onderzoeksruimte. Deze persoon zit dan aan het hoofd- of voeteneinde van de tunnel. 

Tijdens het onderzoek kunt u naar muziek luisteren

Verloop van het onderzoek

U meldt zich 10 minuten voor aanvang van het onderzoek bij de balie van het MMC Echt en neemt plaats in de wachtkamer. De radiodiagnostisch laborant weet, nadat u zich heeft aangemeld aan de balie, dat u er bent. Zodra u aan de beurt bent, roept de radiodiagnostisch laborant u uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. Daar kunt u zowel uw kledingstukken die metaal bevatten als uw sieraden achterlaten. De deur kan worden afgesloten. De laborant neemt vervolgens een vragenlijst met u door. Bij onderzoeken van hoofd en hals wordt u ook gevraagd om eventuele gebitsprothesen uit te doen.

In de onderzoeksruimte krijgt u van de laborant eerst uitleg over het verloop van het onderzoek. Vervolgens gaat u op een matras op een verschuifbare tafel liggen. U krijgt een koptelefoon of oordopjes om het kloppende geluid van de MRI-scan te dempen. Daarnaast krijgt u een alarmknop om de laborant te waarschuwen als er iets is. Tijdens het gehele onderzoek kan de laborant u zien. Voor een goede positionering van de MRI kan het voorkomen dat de laborant u aan dient te raken.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen, omdat de scan anders mislukt. De tijd die nodig is voor het maken van de opnamen kan variëren van een paar seconden tot enkele minuten. Er worden meerdere opnamen gemaakt gedurende het onderzoek. In totaal duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten. Gedurende deze volledige tijd dient u stil te kunnen blijven liggen.

Na het onderzoek

Na afloop van de MRI-scan kunt u terug naar huis. U kunt gewoon zelf autorijden. 

Uitslag van het onderzoek

De beelden die tijdens het MRI-onderzoek zijn gemaakt, worden bekeken en beoordeeld door de radioloog. Deze maakt een verslag van het onderzoek. De arts die de MRI-scan voor u heeft aangevraagd, ontvangt de onderzoeksuitslag. Afhankelijk van wat u met uw behandelend arts heeft afgesproken, krijgt u de uitslag telefonisch of tijdens een afspraak te horen. Het MMC Echt streeft er altijd naar de uitslag binnen 48 uur te leveren.

Meer informatie

Mocht u behoefte hebben aan meer informatie, dan kunt u altijd terecht bij de medewerkers van het MMC Echt.

Tijdens het onderzoek vertelt de laborant steeds wat er gaat gebeuren.

U kunt ook vooraf en na afloop van het onderzoek vragen stellen.

MMC Echt

Nobelweg 10, 6101 XB Echt (Bedrijventerrein De Berk nr 154)

info@mmc-echt.nl
0475-38 41 50 (telefonisch bereikbaar
op maandag t/m vrijdag tussen
9.00-12.00 uur en 14.00-16.30 uur).

Open

Maandag t/m vrijdag
8.30-17.00 uur op afspraak.

 

Het kan voorkomen dat u een afspraaktijd gekregen heeft buiten de bovengenoemde openingstijden.